top of page
Search
  • Writer's picturePiia Markkanen

Missä sinä päätit työskennellä tänään?

Minä tulin toimistolle muutaman etätyöpäivän jälkeen, koska minulla ehti tulla jo ikävä työkavereita ja huomattavasti paremmin varusteltua työpistettä kuin olohuoneen nurkkani tarjoaa! Kahvi maistuu seurassa paremmalta kuin yksin kotona!


Pandemia alkoi kaksi vuotta sitten. Juuri tähän aikaan vuonna 2020 istuin kotona työpöytäni ääressä erittäin tyytyväisenä mahdollisuuteen kirjoittaa konferenssiartikkeliani omassa rauhassa avotoimiston sijasta. Lähetettyäni artikkelin palasin yliopistolle ja ehdin lähinnä huolehtimaan etätyöskentelyn mahdollistavat asiat kuntoon tietokoneelleni ennenkuin kömmin takaisin kotiin puoleksitoista vuodeksi. Minun työskentelyni on satunnaisia palavereita lukuunottamatta yksin tehtävää keskittymistä vaativaa tutkimustyötä: kirjoitan tutkimusartikkeleita ja väitöskirjaa, ja taustoitan niitä lukemalla tieteellisiä julkaisuja sekä analysoimalla tutkimusaineistoa. Viimeisen puolen vuoden ajan etätyöpäiviä on ollut vain muutama ja olen nauttinut toimistolla työskentelystä, koska se on mahdollistanut niin kahvipöytäkälätykset kuin hyvin erilaisista näkökulmista käydyt tutkimukseen liittyvät keskustelut.


Monissa kodeissa ja yrityksissä mietitään tällä hetkellä miten ja missä työtä olisi paras tehdä. Törmäsin aamulla Twitter-keskusteluun, jossa mielipiteet lentelivät ääripäästä toiseen etätyön ja lähityön välillä: aloittajan mielestä toimistopäivillä ei ole nykyaikana mitään tekemistä tehokkaan työnteon kanssa. Osa vastaajista oli samaa mieltä, toiset taas päinvastaista mieltä -häiriötekijöitä löytyy sekä kotoa että toimistolta, työpaikalle siirtyminenkin koettiin turhaksi ajankäytöksi, toisille se oli hetki liikkua ja ulkoilla. Sen sijaan, että päättäisimme yhdessä työn tekemisen parhaan paikan, oli se sitten toimisto, omakotitalon työhuone, yksiön tai kaksion parhaiten työtä tukeva nurkka tai mökki, meidän tulisi käydä keskustelu työn tekemisen paikoista oman itsemme kanssa. Sitä keskustelua voisi tukea tutkimuksessani käyttämä haastattelurunko: Mitä työtehtäviä sinulla on? Mitkä tehtävät vaativat keskittymistä, mitkä vaativat vuorovaikutusta? Miten palaudut työpäivän aikana? Tämän jälkeen on helpompi pohtia, että minkälaiset ympäristöt tukevat näitä erilaisia tilanteita ja mahdollisuuksien mukaan aktiivisesti päätää työnteon paikoista.


Tiedätkö sinä jo missä työskentelet tällä viikolla? Minä lähdin aamulla toimistolle, kuuntelin uutta musiikkia kävellessäni bussipysäkille, juttelin bussissa työkaverini kanssa, nauroin aamukahvikupin äärellä ja nyt keskityn ensi syksyn konferenssipaperin kirjoittamiseen auringon paistaessa toimistoomme. Mihin sinä viet läppärisi tuodaksesi työpäiviisi lisää iloa ja innostusta työtäsi kohtaan?

24 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
Post: Pro Gallery
bottom of page